Blog

Groepsessies psychologie

Om op de groeiende vraag van psychologische hulp in te gaan worden er groepssessies in onze regio georganiseerd.

De therapie in groep blijkt goed effect te hebben bij de behandeling van  mentale  problemen.

Een groepssessie duurt meestal 1,5 u, veelal zijn er 4 tot 12 bijeenkomsten, afhankelijk van het soort aanbod.

De kostprijs bedraagt ongeveer  2,5 euro per bijeenkomst.

Concreet, voor de Eerstelijnszone Menen – Wervik – Wevelgem staat er vanaf september het volgend groepsaanbod op de planning:

   Een slaaptraining in Menen
   Een oudergroep voor ouders van een kind met een eetstoornis in Rekkem
   Een therapiegroep “het verleden voorbij” voor mensen met negatieve       ervaringen/moeilijke jeugd in Wevelgem   
   Versterken psychisch welzijn in Wevelgem cc
   Doorlopende gespreksgroep voor jongvolwassenen in Menen


    Vind meer uitleg en info over de tarieven  op de site
         van de eerste lijn psychologenwww.elpen.be
   Het aanbod voor volwassenen vind je via deze link  
        en  verder het aanbod voor kinderen via deze link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betere slaap





Slaapmedicatie ?

Slaappillen veroorzaken vermindering van de alertheid, stoornissen in het geheugen, evenwichtsstoornissen, spierslapte met valneiging tot valpartijen toe.

Ook is de slaap van mindere kwaliteit met onder andere minder episodes van diepe en REM slaap.

Bovendien zorgen deze pillen voor gewenning (men moet de dosis altijd verhogen ) en afhankelijkheid (men kan er niet zomaar mee stoppen)

Slaapmiddelen zijn alleen maar nuttig als ze gegeven worden voor  een beperkte periode.
Ze kunnen helpen  bij  een situatie met slaaptekort ( meestal  veroorzaakt door moeilijk te beheersen stresssituatie). Het is de bedoeling een moeilijke emotionele periode zo wat te overbruggen.

Het is dan ook verwonderlijk dat deze medicatie zo massaal bij ons wordt ingenomen. Wereldwijd maken we deel uit van de  top drie landen met het hoogste verbruik aan slaappillen.

Slaappil-cultuur?


Zijn  er oorzaken waarom men hier zo vlug zijn toevlucht tot slaapmedicatie neemt?
Enkele mogelijke verklaringen zijn:

1/  te weinig vertrouwen in de mentale weerbaarheid , het zelf oplossend vermogen  om met stress om te gaan.

2/ perfectionisme zorgt voor verhoogde stress.

3/ een sterk geloof in de mythe dat slaapmedicatie onschadelijk is.

4/ teveel bezorgdheid over de negatieve invloed van slaaptekort op het functioneren  overdag.

Leefregels

-geen cafeïne meer na 15 uur.
Ook roken, bepaalde light- en energydranken, zwarte chocolade,  bepaalde  theesoorten en alcohol kunnen de slaap bemoeilijken.

-’s avonds voor het slapengaan wat bijpraten of er een heus slaapritueel (een serie handelingen , een  vast tijdstip) op nahouden is gunstig.  
Een piekermoment overdag(waarbij  problemen wat opgelijst en eventueel neergeschreven worden ) zorgen voor bijkomende emotionele decompressie
’s avonds.

– Televisie, computer of smartphone kunnen niet alleen door opwindende programma’s het brein activeren, maar ook door hun blauwe licht .

-Een te sedentair leven overdag met urenlang stilzitten verhoogt het risico op slaapproblemen. Gewoon wat proberen regelmatig recht te staan en wat rondlopen is al gunstig.
Dutjes overdag kunnen met een goede slaap interfereren.

– Studies maken duidelijk dat   het effect van regelmatig bewegen vergelijkbaar is met dat van slaapmiddelen. Dit betekent meer rem slaap, langere slaapduur en verkorte inslaaptijd.
Bewegen is dus niet alleen gunstig in de strijd tegen diabetes en hart- en vaatziekten, maar bovendien vermindert het de angst, doet de hartslag dalen samen met de concentratie van het stress hormoon.(Cortisol)
Matige fysieke activiteit zoals wandelen of (elektrisch) fietsen aan minimum een half uur per dag is bewezen effectief (het hoeft geen zware inspanning te zijn: als je tijdens de inspanning wat versnelde ademhaling hebt is dit zeker genoeg (>3 METS, of meer dan drie keer de stofwisseling van je lichaam in rust ). Met een stappenteller betekent dit ongeveer 3000 stappen per dag.
 Best wel geen te zware inspanningen doen gedurende het laatste uur voor de slaaptijd.
Het is goed van een aangename sport te kiezen om het vol te houden

– Bij slaperigheid ’s avonds ( te onderscheiden van moe ) is het beter naar bed te gaan. Dit betekent dan ook goed luisteren naar het lichaam . 
 Bij niet slapen  na 20 minuten is het beter om op te staan en iets ontspannend/rustigs te doen.
Zo wordt het bed terug geassocieerd met slapen. Het is wel goed om weten dat het positief effect van deze maatregelen wel enkele weken op zich kunnen laten wachten en we wat geduldig moeten zijn.

Oefentherapie

Er bestaan veel nuttige soorten relaxatietechnieken en mindfullness in de aanpak van slaapstoornissen.
Ademhalingsoefeningen waar men de focus legt op de ademhaling en het vertragen van het ademhalingsritme waardoor de hartslag en spanning in de spieren verminderen , zijn vrij gemakkelijk uit te voeren.

Cognitieve behandeling

Meestal bestaat dit uit 3 a 6 individuele of groepssessies bij een psycholoog
Er wordt gestreefd naar een slaapduur van ongeveer 7 à 8 uur.
Niet alleen de hoeveelheid slaap maar ook de kwaliteit is belangrijk.
Idealiter zou men minimum 80 % van de tijd in bed moeten kunnen slapen. (slaap efficiëntie)
Als uit het slaapdagboek blijkt dat het wakker worden te frequent/langdurig is wordt de tijd in bed ingekort.
Meer …
Tijdens de behandeling wordt er ook ingegaan op de vaak negatieve invloed van onze verwachtingen en ideeën rond het slaapprobleem . Negatieve gedachten zoals daar zijn : Ik moet 8u slapen, anders zal ik morgen niet kunnen functioneren…..,Ik zal morgen terug slaap moeten inhalen…
 Deze negatieve ingesteldheid   leidt uiteindelijk  tot verkeerd gedrag zoals nog meer piekeren en stressen.
Na weken geduld wordt het succes van de cognitieve behandeling of  van het corrigeren van onze negatieve gedachten voelbaar maar het effect is duurzamer dan dit van een slaappil.


meer adviezen op Zorg en gezondheid.

.

Slaap-en kalmeerpillen afbouwen




Slaapmedicatie en tranquillizers worden vaak gebruikt om angst- en slaapproblemen te behandelen. Hoewel ze op korte termijn effectief kunnen zijn en alleen aangewezen bij de kortdurende  behandeling van  ernstige angst- en slaapstoornissen worden ze vaak langdurig ingenomen.

Langdurig gebruik van slaapmedicatie en tranquillizers kan leiden tot afhankelijkheid en tolerantie. Dit betekent dat u steeds meer medicatie nodig hebt om dezelfde effecten te bereiken en dat u fysiek en mentaal afhankelijk bent van deze medicatie. Als u stopt met deze medicatie, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals angst, zenuwachtigheid, misselijkheid en slaapproblemen.
Bovendien kunnen ze leiden tot tot geheugenverlies, duizeligheid, verminderde coördinatie en verminderde reactiesnelheid en  het risico op valpartijen en verkeersongelukken verhogen.
Bekend is het hang-over effect van slaappillen : Dit is een verzwakte mentale en fysieke toestand die zich de volgende ochtend voordoet na het nemen van de pil. Dit kan onder andere vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, verwardheid en geheugenproblemen omvatten. Het hangover-effect is meer waarschijnlijk na langdurig gebruik of als de dosis te hoog is. Het is verantwoordelijk voor overdreven slaperigheid en ongevallen overdag.

 Het is belangrijk om overtuigd te zijn dat dat het afbouwen van deze medicatie nodig is en dat  dit op een veilige en verantwoorde manier kan worden gedaan.
Het  geleidelijk afbouwen is aangewezen, zodat uw lichaam de tijd heeft om aan te passen en ontwenningsverschijnselen kunnen worden beperkt Bovendien is er nu hierrond een initiatief van de overheid.

Wie komt ervoor in aanmerking?
Elke thuiswonende volwassene die chronisch (d.w.z. gedurende ten minste 3 maanden) een slaapmiddel gebruikt (één enkele benzodiazepine of verwant geneesmiddel dat ‘Z-drug’ wordt genoemd).

Wanneer kan je beginnen?
Het afbouwprogramma kan sinds 1 februari 2023 worden aangeboden in de apotheek, zij het enkel op voorschrift van je arts. Nadat hij je de nodige informatie heeft gegeven, zal je huisarts je een voorschrift en een formulier bezorgen dat hij samen met jou invult en ondertekent. Vervolgens bezorg je dit document aan je apotheker, die het op zijn beurt ondertekent.

Hoe zit het afbouwprogramma in elkaar?
Je apotheker maakt magistrale bereidingen op basis van de slaapmedicatie die je gebruikt. Hij zal je bereidingen met een steeds kleinere dosis afleveren, zoals afgesproken met je arts. Er zijn 3 mogelijke afbouwschema’s; de dosis van je slaapmedicatie kan langzaam of snel worden afgebouwd, afhankelijk van je specifieke behoeften.
Je apotheker zal je daarnaast een initiatiegesprek en een opvolggesprek aanbieden, waarin hij je alle nodige informatie en uitleg over het afbouwprogramma zal geven. Je kan ook bij je apotheker terecht met al je vragen en om eventuele problemen te bespreken.

Hoelang duurt het afbouwen?
Het snelste schema voorziet een afbouw in 50 dagen; het langzaamste duurt 360 dagen. Je arts bepaalt in overleg met jou de snelheid van je afbouwprogramma.

Hoeveel kost het?
De begeleiding van je apotheker en de magistrale bereidingen worden terugbetaald door het RIZIV. Je hoeft enkel je gebruikelijke medicatie te betalen, omdat je apotheker daarmee de capsules bereidt die aan je afbouwschema zijn aangepast. Het goede nieuws is dat hij in de loop van het afbouwprogramma steeds minder medicatie zal gebruiken. Ook je kosten nemen dus geleidelijk af.
Wil je meer weten over die nieuwe dienst voor het afbouwen van slaapmedicatie? Aarzel niet om er over te praten met je arts of je apotheker!

Tips voor een goede slaaphygiëne

  1. Slaapregime: probeer elke nacht ongeveer 7-9 uur te slapen en handhaaf een vast slaappatroon, inclusief slapen en opstaan op vaste tijden.

  2. Slaapomgeving: zorg voor een comfortabele slaapomgeving, zoals een aangename temperatuur, verduistering en stilte.

  3. Fysieke activiteit: oefen elke dag en probeer fysieke activiteiten te beperken voor het slapengaan.

  4. Voeding: eet gezonde, uitgebalanceerde maaltijden en vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan.

  5. Ontspanning: doe rustgevende activiteiten voor het slapengaan, zoals het lezen van een boek of yoga.

  6. Stressbeheersing: beoefen stressbeheersingstechnieken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of progressieve spierontspanning.

  7. Vermijd schermgebruik: vermijd het gebruik van elektronische apparaten, zoals telefoons en laptops, voor het slapengaan.



Meer op :apotheek.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alcohol

Er is meer bewijs geworden dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol niet goed zijn voor de gezondheid. Zo kan alcohol kan leiden tot leververvetting, leverontsteking en hartziekten, waaronder hartfalen en hoge bloeddruk.
Het wordt ook geassocieerd met een verhoogd risico op diverse soorten kanker, waaronder borst-, darm-, mond- en slokdarmkanker. Het kan de productie van hormonen en stoffen in het lichaam verstoren, wat invloed kan hebben op de algehele gezondheid. Het kan de slaap verstoren, waardoor je vermoeid en uitgeput kunt voelen de volgende dag en natuurlijk kan het leiden tot verminderde concentratie, reactiesnelheid, afname van het geheugen en een toename van ongevallen.
Voor meer info kan je de nieuwe richtlijn voor alcoholgebruik raadplegen op de site van VAD

In Belgie is het alcoholgebruik vrij hoog en sociaal (ook door inbreng van de media) goed getolereerd. Zo blijkt dat bij  een derde van de bevolking van problematisch alcoholgebruik sprake is. Dit wil zeggen dat de inname ervan zodanig is dat dit lijdt tot psychische, lichamelijke en sociale problemen.
De sterfte en ziektelast door alcohol is bij ons dan ook hoog. Het is niet alleen  de drinker  die hieronder lijdt, maar ook de mensen rond hem.
Het alcoholgebruik verminderen is een goede gezondheidsmaatregel. Volledige stop is wetenschappelijk gezien nog altijd het ideaal . In februari is er klassiek de Tournée Minérale .
Dit wil zeggen een maand zonder alcohol , het kan . 
Wie het wil proberen krijgt hulp ...Tournée Minérale.


Op de site van uwgezondheid.be kan je testen hoe afhankelijk je ervan bent.
De winst voor je gezondheid in het verminderen van het alcoholgebruik is belangrijk ook als je van te veel naar wat minder consumpties per dag gaat.
Meer op de site van alcoholhulp.be.

 

Voor wie begeleiding wil bij het stoppen of verminderen, bestaat een online begeleiding of zelfhulp. Dergelijke online begeleiding helpt.

Link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halt2diabetes

De winst door meer te bewegen is groot en dat niet alleen ter preventie of behandeling van hart- en vaatziekten , maar ook voor het in stand houden van sterkere spieren , soepele gewrichten en een beter werkend geheugen en zelfs een beter denkend vermogen.
Gezonde voeding met beperking in de voedselinname staat, samen met rookstop, garant voor een langer leven met meer gezonde levensjaren. Het initiatief van de overheid waarbij voor mensen met diabetesrisico gratis leefstijlprogramma’s aangeboden worden is dus eigenlijk een stap naar gedragsverandering die voor iedereen van toepassing is.

in het post Corona tijdperk is er over het algemeen een minder goede motivatie om aan preventie te doen en moeten we ons terug meer actief inzetten voor onze gezondheid.



Begeleiding naar een gezondere leefstijl:

Omdat zoveel mensen niet weten dat ze een risico op diabetes hebben of reeds prediabetes hebben bestaat er een tool om je eigen risico te berekenen : www.gezondheidskompas.be

De persoon kan op maat werken aan een gezondere leefstijl via de gratis individuele leefstijlcoachingsessies die worden georganiseerd binnen dit project.*
Er worden gratis infosessies HALT2Diabetes aangeboden in de regio waarbij men alles te weten komt over gezonder leven en hoe je diabetes type 2 kan voorkomen. Deze infosessies zijn gratis en bedoeld voor iedereen die meer informatie wil over het voorkomen v

Daarnaast heeft de persoon (als de leeftijd hoger is dan 45 en een Findrisc risico boven de 12 ) recht op leefstijlbegeleiding via de gratis Groepssessies Gezonde Voeding op verwijzing, Bewegen op Verwijzing of Rookstopbegeleiding. Een doorverwijsbrief van de huisarts is noodzakelijk. 
Het gaat over zes groepssessies van anderhalf uur.

                                                                                                                   


Nieuwe data van info- of groepssessies  kunnen geraadpleegd worden       

             
 via www.logoleieland.be/diabetes

of via link.

 

 

Meer op : https://www.diabetes.be/nl/preventie-en-sensibilisering

Praktijkverpleegkundige

Onze praktijkverpleegkundige Lien Casano komt in de praktijk parttime meewerken .
Huisartspraktijken worden multidisciplinair : dat betekent dat de huisarts zich laat omringen door andere eerste lijn werkers. Dit zal op de eerste plaats vooral een verbetering van de kwaliteit van de zorg betekenen.
Een verpleegkundige kan natuurlijk haar typische technische  zorgen verstrekken zoals wondzorg, bloedafname, hechtingen verwijderen, ecg …

Daarnaast kan zij/hij ook een aanspreekpunt zijn voor mensen met chronische aandoeningen . Ze kan een doorverwijzing regelen, medicatie en de parameters (bloeddruk , gewicht, glucose, saturatie…) controleren en in het medisch dossier noteren . Ook kan zij/hij als nodig de tijd nemen om naar  uw klachten te luisteren , te inventariseren en door te geven aan de huisarts.
Voor complexe aandoeningen (zoals diabetes, long- en vaat- en hartziekten)kan ze meehelpen om dieet en/of  eventuele verandering in levenswijze te bespreken. Ze kan, in samenspraak met de huisarts, met haar kennis van de sociale kaart (andere hulpverleners) u mogelijks helpen naar de voor u aangepaste zorg.
Natuurlijk kan zij ook een deel van de administratieve last van de huisarts op zich nemen. 















Sociale media

Het gebruik van sociale media kan ook positieve hebben.
De vrees voor deze nieuwe technologie was er ook bij de komst van andere vernieuwende media zoals tijdschriften, radio en televisie. De komst van het internet en de sociale media (online platformen waar gebruikers met elkaar in contact en interactie komen) blijkt in het algemeen niet zo’n negatieve invloed te hebben op het welzijn van jongeren.
Ontspanning via baby-tv , voorleesverhalen, creativiteit via games , online kleurplaten, filmpjes, vlogs en blogs, het kan allemaal verrijkend zijn. (ondersteuning , informatie , updates)
Bovendien is meer verbondenheid mogelijk met familie, leeftijdsgenoten  via facetime, skype, sms berichten, whatsapp…(sociaal kapitaal vergroten)
Zeker vanaf 12 jaar kan je met berichten, foto’s of muziek jezelf beter laten zien aan je kleine of grotere wereld.

Bij een lange autorit, in de wachtzaal als we niets om handen hebben…lijkt het erop dat filmpjes kijken, muziek beluisteren maar ook chatten goed geschikt zijn om die verloren momenten te kleuren.
Maar wordt hierdoor het  risico niet vergroot dat het kind of de jongere niet goed meer kan omgaan met wachten, met leegte en pauzes in ons drukke leven?
 Bestaat er een gevaar dat hij minder invulling zoekt voor die leegtes, dat hij met andere woorden minder creatief bezig  is.
 Bovendien kan de online wereld  vervreemden  van de realiteit rond. Gezellig tafelen kan dat nog met de gsm in ons bereik?  of aandachtig studeren en les volgen? of een boek lezen? of rustig in slaap vallen en het functioneren van de afgelopen dagen overpeinzen .
Ook is lang kijken naar kleine schermen slecht zijn voor de ogen, rug en nekspieren en de conditie in het algemeen …
De duurtijd van het gsm gebruik per dag (de schermtijd) kan een parameter zijn voor onze afhankelijkheid.

Telkens we de Gsm raadplegen of ontgrendelen om van alles moeten checken of nieuws met hoge amusementswaarde te raadplegen zou onze vermoeide geest een kleine  dopamine kick krijgen.
Er is ook de ‘Fear of Missing Out’ bij het afwezig blijven op sociale media: de vrees iets belangrijks te missen of niet mee te zijn : feestjes, samenkomsten verjaardagen, promoties…

Zeker moet er gewaarschuwd worden tegen overmatig gebruik. Als op de onderstaande stellingen overwegend 4 vaak en 5 altijd geantwoord wordt, hebben we te doen met problematisch gebruik en moet het gebruik verminderd worden?

In hoeverre is het volgende waar als je kijkt naar de afgelopen maand.
Geef telkens een score tussen 1 en 5 (1 =nooit, 2= bijna nooit, 3 = soms, 4 = vaak, 5 = altijd)
1. Het is moeilijk voor mijn kind om te stoppen met het gebruik van media
2. Media is het enige dat mijn kind lijkt te motiveren
3. Media is het enige waar mijn kind aan lijkt te denken
4. Het mediagebruik van mijn kind belemmert onze familie-activiteiten
5. Het mediagebruik van mijn kind zorgt voor problemen binnen het gezin
6. Mijn kind wordt gefrustreerd als hij geen media kan gebruiken
7. Mijn kind gaat steeds meer tijd met media doorbrengen
8. Mijn kind gebruikt stiekem media
9. Als je kind een slechte dag heeft, is media het enige dat lijkt te helpen om hem
beter te laten voelen



Het effect van vermindering  op het welzijn bij intensief gebruik is blijkbaar duidelijker dan van volledige stop. Hoe kunnen we dit proberen?
-Eventueel opstellen weekschema opstellen rond gebruik
 -Aandacht voor alternatieve activiteiten
-Sociale media vrije momenten inlassen
 -Telefoon beneden laten of uit zicht leggen
 -Apps gebruiken die de schermtijd beperken : ‘screen time’ , ‘parent passcode’ en  ‘limits’

Op de site van medianest vind je leeftijdspecifieke adviezen voor internetgebruik bij de jongeren.:


https://www.medianest.be/mediagroeilijn 
https://www.mediawijsheid.nl/mediadiamant-0-5/
https://www.mediawijsheid.nl/mediadiamant-6-8/
https://www.mediawijsheid.nl/mediadiamant-9-12/
https://www.mediawijsheid.nl/mediadiamant-13-18/




Via contacten met  personen van dezelfde leeftijd/geslacht met min of meer dezelfde meningen en capaciteiten kan men  zich gaan positioneren en vergelijken op verschillende levensdomeinen.
Zeker voor jongeren die wat minder zelfwaarde gevoel hebben ( zelfwaarde staat voor de positieve of
negatieve houding van een individu ten opzichte van zichzelf) is het belangrijk van niet te veel te scrollen maar zelf te posten, en actief deel te nemen . (actief gebruik >passief gebruik)



Voor iemand die zich onzeker voelt kan passief gebruik de stemming en de zelfwaarde negatief beïnvloeden , angst, sociale steun en lichaamsontevredenheid  vergroten en jaloersheid induceren.


Belangrijk ook voor het kind is ook dat het online zijn niet stiekem plaatsvindt maar in een open familiesfeer .

Voor de ouders betekent dit praten met kind over wat ze online zien en doen. Begeleiding geven bij hun mediabeelden, meer dan controleren . Met de jongere  communiceren over hun ervaring in een positieve en open ingesteldheid. Uitleg geven zo nodig over de apparaten en hun bediening. Afspraken maken. Bij familie collega’s en vrienden hoe zij het aanpakken.
Natuurlijk is al volwassene zelf het goede voorbeeld geven belangrijk :  qua tijdsduur van gsm gebruik qua plaats en qua manier van reageren op online gebeurtenissen




Het gevaar om gepest te worden is online uiterwaard ook aanwezig. Vaak zijn cyber pesters jongeren die zelf problemen hebben. De gevolgen van dit pesten kunnen lang aanhouden en lijden tot angst , depressie en vermindering van zelfwaardegevoel
https://www.medianest.be/welke-gevolgen-heeft-cyberpesten

Uiteraard is ook hier begeleiding aangewezen , niet in het minst door dichte familie.
Luisteren en de beleving van de jongere navragen en steun geven zijn hier belangrijk.
….Hoe voel je je bij lezen commentaren
…..Kent persoon jou voldoende voor dergelijke uitspraken te doen?
….Zegt de commentaar iets over jou, of is persoon die commentaar botst jaloers/negatieve bui
…Denk je dat anderen het eens zijn met de opmerking? Hoe weet je dat? Betekent dit dat ze gelijk hebben?
….Had die   persoon commentaar aardiger kunnen zeggen?
…..Hoe geef je best commentaar op anderen?

Meer tips

Waar vind je hulp bij cyberpesten?
Link






Diëet

De cholesterol staat te hoog. Meer en meer wordt nu gekeken naar de LDL cholesterol of de non-HDL cholesterol. Door zwaarlijvigheid (buikomtrek) en alcoholinname gaan de triglyceriden en dus ook het non-HDL cholesterol stijgen. De buikomtrek zou bij een man niet hoger mogen zijn dan 102 cm en bij een vrouw 88 cm.

Toch blijft de LDL cholesterol hypothese  gelden , dit betekent dat een daling van de LDL cholesterol met 40 mg/dl  een vermindering  veroorzaakt van hart en vaatziekten  met ongeveer 20 tot 25 %  per jaar.

Dieet blijft de hoeksteen van de behandeling
Niet alleen het gebruik van vetstoffen moet beperkt worden, maar ook de calorie inname in het algemeen.
Wie veel beweegt mag zich wel  meer veroorloven qua calorie inname,  omdat je meer verbrandt. Gezond  eetpatroon staat dan ook altijd in relatie met voldoende beweging. Link gezond bewegen

De beste calorimeter is de weegschaal en het verdient aanbeveling om vlug in te grijpen als je enkele kilogrammen verdikt. Dit is immers vrij gemakkelijk te corrigeren. Ferme gewichtstoename maakt afvallen op lange termijn  in de praktijk toch zeer lastig tot onmogelijk . Het resultaat van een drastisch dieet kan je pas na enkele jaren evalueren en dan blijken veel diëten het niet zo schitterend  te doen.(jojo effect)

Plantaardige en weinig of niet-bewerkte voedingsmiddelen vormen de basis van een gezonde voeding. Groenten en fruit (bij voorkeur van het seizoen), peulvruchten, volle granen en noten vormen de basis voor een gezond en milieu verantwoord voedingspatroon en staan daarom in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek.


Producten uit de oranje zone moeten met mate gebruikt worden. Op deze lijst staan veel vleesproducten.
Boter, rood vlees, kokos- en palmolie en andere plantaardige vetstoffen kunnen veel verzadigde vetzuren bevatten maar brengen ook belangrijke voedingsstoffen aan zoals ijzer, vitamine B12 en vet oplosbare vitaminen.
Deze voedingsmiddelen uit de oranje zone kunnen , zij het in beperkte mate, deel kunnen uitmaken van een gezonde voeding.
Wissel rood vlees als mogelijk bijvoorbeeld af met vis, ei, gevogelte en peulvruchten.

Producten uit de rode bol buiten de driehoek  moeten vermeden worden: ze bevatten veel calorieën maar brengen daarnaast weinig tot geen voedingswaarde bij. Het worden lege calorieën genoemd. Ze zijn relatief goedkoop, overal te vinden en prikkelen door hun samenstelling de smaak.
De lijst met deze producten is dan ook  lang en die producten maken ten onrechte een derde van onze voeding uit.
Alcoholische dranken, alcoholvrij bier, frisdranken, sportdranken en energydranken.
Fantasiesauzen (bv. samurai, andalouse, bickysaus,…)en zoutrijke sauzen (bv. mosterd, pickles, ketchup)
Suikersnoep,confituur, stroop, honing, chocopasta, speculoospasta, chocolade, sorbet, waterijs
Alle koek en gebak, taart .
Zout
: keukenzout, kruidenmengeling of bouillon op basis van zout, zoute gerechten en snacks, fastfood ,gefrituurde producten, bewerkt vlees

Bij overgewicht komt het erop aan  minder te eten  is light voeding kopen  niet zo’n goed idee. Ook dient er op gelet te worden dat er niet te veel calorierijke dranken ingenomen worden (alcohol, fruitsap, coca, limonade…) . Ons verzadigingsgevoel werkt niet goed bij drankinname, zodat we niet goed aanvoelen wanneer we genoeg hebben en overconsumptie dreigt.
Het is goed van  een idee te hebben van de calorie inhoud van wat je eet. Weet bijvoorbeeld dat aardappelen minder dan de helft calorieën bevatten dan deegwaren. Ook de NUTRI score kan daarin helpen. Deze score maakt een afweging tussen de gezonde en minder gezonde ingrediënten van een voedingsbestanddeel .



Hoe meer een product naar A of B neigt, hoe minder vetten, suikers en calorieën en hoe meer vezels groenten en fruit het bevat.  De score is een visueel instrument die zo gemakkelijk toelaat om een betere, gezondere keuze te maken binnen een bepaalde productgroep.
Een voorbeeld: kant-en-klare pizza’s horen in de rode bol bij de voedingsdriehoek, je eet ze dus best niet te veel. Toch trek in pizza? Kijk naar de Nutri-Score om uit alle beschikbare pizza’s die met de betere voedingswaarde te kiezen.

Zeker na ziekte, op hogere leeftijd of na een periode van minder mobiel zijn is verlies van spiermassa mogelijk. Het meten van de spiermassa is niet zo eenvoudig en het gewichtsevolutie op de weegschaal is onvoldoende om de verandering in spierweefsel te volgen. Wel is het soms gemakkelijker om vast te stellen dat bepaalde activiteiten of inspanningen nu op korte tijd moeilijker verlopen. Het rechtkomen uit zetel of stoel is daar een voorbeeld van. Voldoende eiwitinname gecombineerd met actief bewegen is dan nog belangrijker.
Op thuisarts is er meer informatie te vinden:
https://www.thuisarts.nl/te-veel-afgevallen/ik-ben-te-veel-afgevallen-en-wil-weer-sterker-worden
Bemerken we dat een hoge inname van rood vlees wordt afgeraden en dat vleesvervangers vaak veel vetten en zout bevatten.

Meer op gezondleven.be

Dikke darmkanker

Wist je dat in 2020 64,2% van de 50- tot 74-jarige mannen en vrouwen in de regio Zuid-West-Vlaanderen zich preventief lieten testen op dikke darmkanker? Dit wil zeggen dat ook een groot deel (een op drie personen) zich nog niet preventief laat testen.  Door dit preventieve onderzoek kan dikke darmkanker vroegtijdig opgespoord worden, wat de kans op genezing vergroot. 

Met het bevolkingsonderzoek dikke darmkanker worden 50- t.e.m. 74-jarige mannen en vrouwen in Vlaanderen uitgenodigd om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Een groot deel van deze groep gaat in op de uitnodiging. Maar ook mannen en vrouwen die dit nog niet doen, dienen geïnformeerd te worden

Tijdens de actiemaand in maart willen we inzetten op de sensibilisering rond het bevolkingsonderzoek dikke darmkanker


De sensitiviteit van de iFOBT bij een 2-jaarlijkse screening voor een beginnende (in situ) en darmkanker zelf ( invasief CRC) is hoog respectievelijk 94% en 85% Dit voldoet aan de sensitiviteit die vooropgesteld wordt in verschillende Europese richtlijnen.( bij hoge sensitiviteit mis je minder poliepen en tumoren) .
Met 96,4% heeft de methode ook een hoge specificiteit, waardoor onnodige coloscopieën kunnen vermeden worden. ( als de specificiteit hoog is is er minder kans dat een test positief tekent, als je gezond bent)

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek stelt dat elke man en vrouw vanaf 50 jaar best deelneemt aan een colorectaal screeningsprogramma.(2,3) Gerandomiseerde trials hebben aangetoond dat screening met iFOBT de mortaliteit door colorectale tumoren met 16% reduceert. Het voorgesteld screeningsinterval is 2-jaarlijks. 

Meer uitleg van Dokter Luc Colemont.