Alcohol

Er is meer bewijs geworden dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol niet goed zijn voor de gezondheid. Zo kan alcohol kan leiden tot leververvetting, leverontsteking en hartziekten, waaronder hartfalen en hoge bloeddruk.
Het wordt ook geassocieerd met een verhoogd risico op diverse soorten kanker, waaronder borst-, darm-, mond- en slokdarmkanker. Het kan de productie van hormonen en stoffen in het lichaam verstoren, wat invloed kan hebben op de algehele gezondheid. Het kan de slaap verstoren, waardoor je vermoeid en uitgeput kunt voelen de volgende dag en natuurlijk kan het leiden tot verminderde concentratie, reactiesnelheid, afname van het geheugen en een toename van ongevallen.
Voor meer info kan je de nieuwe richtlijn voor alcoholgebruik raadplegen op de site van VAD

In Belgie is het alcoholgebruik vrij hoog en sociaal (ook door inbreng van de media) goed getolereerd. Zo blijkt dat bij  een derde van de bevolking van problematisch alcoholgebruik sprake is. Dit wil zeggen dat de inname ervan zodanig is dat dit lijdt tot psychische, lichamelijke en sociale problemen.
De sterfte en ziektelast door alcohol is bij ons dan ook hoog. Het is niet alleen  de drinker  die hieronder lijdt, maar ook de mensen rond hem.
Het alcoholgebruik verminderen is een goede gezondheidsmaatregel. Volledige stop is wetenschappelijk gezien nog altijd het ideaal . In februari is er klassiek de Tournée Minérale .
Dit wil zeggen een maand zonder alcohol , het kan . 
Wie het wil proberen krijgt hulp ...Tournée Minérale.


Op de site van uwgezondheid.be kan je testen hoe afhankelijk je ervan bent.
De winst voor je gezondheid in het verminderen van het alcoholgebruik is belangrijk ook als je van te veel naar wat minder consumpties per dag gaat.
Meer op de site van alcoholhulp.be.

 

Voor wie begeleiding wil bij het stoppen of verminderen, bestaat een online begeleiding of zelfhulp. Dergelijke online begeleiding helpt.

Link