Werkverzuim

Werkverzuim

De ideale werkgever gaat na de ziekte van een werknemer een gesprek met hem aan. Het gaat er niet om de werknemer op het matje te roepen of medische gegevens los te wrikken. Eigenlijk moet het een gesprek zijn over hoe het loopt op het werk. Zijn er problemen of hoe kunnen de arbeidsomstandigheden in de mate van het mogelijke verbeterd worden?Het is duidelijk dat dergelijk onderhoud het absenteïsme  doet afnemen.

Hierbij komen we bij burnout. Burnout betekent dat je wel wil (werken, actief zijn…..),maar niet meer kan , geen energie meer hebt maar ook twijfelt aan je capaciteiten. Bij een depressie wil je niets meer en kleurt alles donker.

Een oorzaak van burnout is onze maatschappij vol prikkels die ons telkens afleid en onze concentratie, ons korte termijn geheugen ondermijnt. Denk maar aan telefoons, mails, sociale media, altijd beschikbaar zijn….Ons brein kan minder rusten, heeft minder weerstand en we kunnen ons minder empathisch opstellen.
De symptomen zijn vaak stress signalen: rugpijn ,hoofdpijn, buikpijn, spijsverteringsklachten, emoties als angst en depressie, minder positieve gedachten, verandering in gedrag zoals niet meer met plezier gaan werken. Het gevoel je leven niet meer in handen te hebben en een gebrek aan concentratie.

Een remedie tegen burnout is dan ook je eigen leven weer te organiseren en te focussen op wat nu moet: genoeg slapen, zorgen voor beweging, gezond eten, tijd voor relatie, vrienden geregeld opzoeken..…..
Medicatie bestaat er eigenlijk niet voor, wel psychologische begeleiding. Je eigen vrijheid en autonomie herwinnen door met een iets bezig te zijn en op een iets te focussen. Bij jezelf ondervinden welke momenten van de dag je meest geconcentreerd bent. Vrijetijdsbesteding zoeken in zaken die je graag doet. Als je dan toch vermoeid bent, dan meer tijd maken voor mails, telefoontjes en losse creativiteit. Ook is het belangrijk je af en toe af te vragen waarom je deze job positief vindt en aangenaam….Het is uiteraard wel zo dat een burnout je altijd kan overkomen, ook buiten de werksituatie.

Link

 

Link naar blog: K.U.L