Preventie

We leven  hier en nu  en te toekomst lijkt onvoorspelbaar en veraf.

Het zit er bij ons een beetje ingebakken : we gaan de problemen oplossen als ze zich voordoen . Elke dag brengt sowieso al genoeg zorgen.

Dit alles geldt zeker ook in de geneeskunde, waar men ziet hoeveel inspanningen en financieën besteed worden aan de curatieve en hoe weinig aan preventieve geneeskunde. Curatief aan geneeskunde doen is een beetje te vergelijken met een brandweerman die hier en daar grote en kleine brandjes moet blussen. Onmisbaar zijn ze zeker de brandweerman en de arts, maar zouden we het niet zo kunnen plannen dat we hen minder nodig hebben. Brandveiligheid enerzijds om het brandgevaar te beperken en als patiënt de toekomst anticiperen om latere problemen te voorkomen.

In de geneeskunde zijn veel problemen te voorkomen en komt de curatieve geneeskunde vaak te laat of staat ze machteloos. Bovendien zijn de behandelingen vaak duur. Het grote succesverhaal van de huidige preventie is natuurlijk de vaccinatie. Spijtig dat bij het ontwikkelen van vaccins er te veel economische motieven meespelen en te weinig morele aspecten. Met andere woorden vaccins worden ontwikkeld in functie van de winstmarge. Voor een epidemie in Afrika is er geen prioriteit.

We kennen de factoren die ons ziek maken : roken, zwaarlijvigheid, fast food, overdreven alcoholinname, drugs, stress, eenzaamheid. Maar ook te weinig creativiteit, te weinig nestwarmte, weinig beweging mentaal en fysiek, zwakke begeleiding van kinderen en jongeren……

Hoe kunnen we onze levenswijze bijsturen. Misschien helpen straks computermodellen om ons een foto te tonen van onszelf in de toekomst: een foto over hoe we er binnen 10 of 20 jaar uitzien. Misschien gaan ze voor ons de mogelijke ziekten en pijnpunten in kaart kunnen brengen die het gevolg zijn van onze huidige levenswijze?

In alle geval zou het met die foto, met dit shot van de toekomst, gemakkelijker zijn om nu bij te sturen.
In afwachting kunnen we er (met de huisarts) eens een oefening van maken, een soort kansberekening….