Vakantie

Vakantie.
We kijken er sinds maanden naar uit en hebben wellicht grote verwachtingen. Vergeten we maar al die grote verwachtingen en gelukzoekerij. Zo kan immers de indruk ontstaan dat een gelukkige vakantie maakbaar is en als het mislukt is het dan ook een beetje onze schuld. Beter is het dus om onze verwachtingen wat bij te stellen.

Wat onze vakantie gelukkig maakt (denk maar aan een weekend of gezond zijn ) is het gevoel van zelfstandigheid die we erbij hebben (jezelf kunnen zijn, zelf kunnen beslissen wat je al of niet zal doen ). Ook het gevoel van verbondenheid is belangrijk : hechte banden met anderen. Bovendien verhogen investering en goede relaties je mentale veerkracht. Ervaringen maken gelukkiger dan allerlei snufjes. Status najagen maakt ongelukkig en gebruiksvoorwerpen raken we rap gewoon. Ervaringen delen we met anderen en zijn rijker dan het bezitten van alles en nog wat.
Geld maakt vooral gelukkig als je het aan anderen spendeert: goede doelen cadeautjes…. Bovendien, blijkt uit studies, plafonneert ons emotioneel welbevinden op 67000 euro inkomen per jaar.
Dankbaar en dienstbaar zijn oude begrippen die het nog steeds blijken te doen. Ook moeten we het gevoel hebben om op een of andere manier in  iets goed te zijn. Aandacht voor de natuur, foto’s nemen, reisverslag maken……..Sommige mensen zijn van nature optimist (genetische aanleg) en een pessimist kan zichzelf uiteraard niet veranderen . Toch moeten we proberen niet te negativistisch zijn en positief, realistisch proberen te zoeken naar oplossingen ook als de dingen niet lopen zoals gewild.

 

Vergeten we vooral niet dat alles went, ook een toestand waarin alles goed meevalt, gaan we stilaan als normaal gaan beschouwen. We beseffen op den duur niet meer hoe goed we het hebben. Van de andere kant is er onze veerkracht, ons aanpassingsvermogen om tegenslagen te verwerken en om er terug het beste van te maken groot.