Diëet

De cholesterol staat te hoog. Meer en meer wordt nu gekeken naar de LDL cholesterol of de non-HDL cholesterol. Door zwaarlijvigheid (buikomtrek) en alcoholinname gaan de triglyceriden en dus ook het non-HDL cholesterol stijgen. De buikomtrek zou bij een man niet hoger mogen zijn dan 102 cm en bij een vrouw 88 cm.

Toch blijft de LDL cholesterol hypothese  gelden , dit betekent dat een daling van de LDL cholesterol met 40 mg/dl  een vermindering  veroorzaakt van hart en vaatziekten  met ongeveer 20 tot 25 %  per jaar.

Dieet blijft de hoeksteen van de behandeling
Niet alleen het gebruik van vetstoffen moet beperkt worden, maar ook de calorie inname in het algemeen.
Wie veel beweegt mag zich wel  meer veroorloven qua calorie inname,  omdat je meer verbrandt. Gezond  eetpatroon staat dan ook altijd in relatie met voldoende beweging. Link gezond bewegen

De beste calorimeter is de weegschaal en het verdient aanbeveling om vlug in te grijpen als je enkele kilogrammen verdikt. Dit is immers vrij gemakkelijk te corrigeren. Ferme gewichtstoename maakt afvallen op lange termijn  in de praktijk toch zeer lastig tot onmogelijk . Het resultaat van een drastisch dieet kan je pas na enkele jaren evalueren en dan blijken veel diëten het niet zo schitterend  te doen.(jojo effect)

Plantaardige en weinig of niet-bewerkte voedingsmiddelen vormen de basis van een gezonde voeding. Groenten en fruit (bij voorkeur van het seizoen), peulvruchten, volle granen en noten vormen de basis voor een gezond en milieu verantwoord voedingspatroon en staan daarom in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek.


Producten uit de oranje zone moeten met mate gebruikt worden. Op deze lijst staan veel vleesproducten.
Boter, rood vlees, kokos- en palmolie en andere plantaardige vetstoffen kunnen veel verzadigde vetzuren bevatten maar brengen ook belangrijke voedingsstoffen aan zoals ijzer, vitamine B12 en vet oplosbare vitaminen.
Deze voedingsmiddelen uit de oranje zone kunnen , zij het in beperkte mate, deel kunnen uitmaken van een gezonde voeding.
Wissel rood vlees als mogelijk bijvoorbeeld af met vis, ei, gevogelte en peulvruchten.

Producten uit de rode bol buiten de driehoek  moeten vermeden worden: ze bevatten veel calorieën maar brengen daarnaast weinig tot geen voedingswaarde bij. Het worden lege calorieën genoemd. Ze zijn relatief goedkoop, overal te vinden en prikkelen door hun samenstelling de smaak.
De lijst met deze producten is dan ook  lang en die producten maken ten onrechte een derde van onze voeding uit.
Alcoholische dranken, alcoholvrij bier, frisdranken, sportdranken en energydranken.
Fantasiesauzen (bv. samurai, andalouse, bickysaus,…)en zoutrijke sauzen (bv. mosterd, pickles, ketchup)
Suikersnoep,confituur, stroop, honing, chocopasta, speculoospasta, chocolade, sorbet, waterijs
Alle koek en gebak, taart .
Zout
: keukenzout, kruidenmengeling of bouillon op basis van zout, zoute gerechten en snacks, fastfood ,gefrituurde producten, bewerkt vlees

Bij overgewicht komt het erop aan  minder te eten  is light voeding kopen  niet zo’n goed idee. Ook dient er op gelet te worden dat er niet te veel calorierijke dranken ingenomen worden (alcohol, fruitsap, coca, limonade…) . Ons verzadigingsgevoel werkt niet goed bij drankinname, zodat we niet goed aanvoelen wanneer we genoeg hebben en overconsumptie dreigt.
Het is goed van  een idee te hebben van de calorie inhoud van wat je eet. Weet bijvoorbeeld dat aardappelen minder dan de helft calorieën bevatten dan deegwaren. Ook de NUTRI score kan daarin helpen. Deze score maakt een afweging tussen de gezonde en minder gezonde ingrediënten van een voedingsbestanddeel .Hoe meer een product naar A of B neigt, hoe minder vetten, suikers en calorieën en hoe meer vezels groenten en fruit het bevat.  De score is een visueel instrument die zo gemakkelijk toelaat om een betere, gezondere keuze te maken binnen een bepaalde productgroep.
Een voorbeeld: kant-en-klare pizza’s horen in de rode bol bij de voedingsdriehoek, je eet ze dus best niet te veel. Toch trek in pizza? Kijk naar de Nutri-Score om uit alle beschikbare pizza’s die met de betere voedingswaarde te kiezen.

Zeker na ziekte, op hogere leeftijd of na een periode van minder mobiel zijn is verlies van spiermassa mogelijk. Het meten van de spiermassa is niet zo eenvoudig en het gewichtsevolutie op de weegschaal is onvoldoende om de verandering in spierweefsel te volgen. Wel is het soms gemakkelijker om vast te stellen dat bepaalde activiteiten of inspanningen nu op korte tijd moeilijker verlopen. Het rechtkomen uit zetel of stoel is daar een voorbeeld van. Voldoende eiwitinname gecombineerd met actief bewegen is dan nog belangrijker.
Op thuisarts is er meer informatie te vinden:
https://www.thuisarts.nl/te-veel-afgevallen/ik-ben-te-veel-afgevallen-en-wil-weer-sterker-worden
Bemerken we dat een hoge inname van rood vlees wordt afgeraden en dat vleesvervangers vaak veel vetten en zout bevatten.

Meer op gezondleven.be