Beweging op maat

Bewegen wordt meer en meer als een belangrijk onderdeel (het wondermiddel ?) gezien van een gezonde levensstijl.

Minder hart-en vaatziekten, minder suikerziekte, een beetje minder kanker.

Voedingsadviezen verliezen evdentie : vitamines en omega drie vetzuren hebben geen bewezen effect. Groenten en fruit leveren belangrijke voedingsstoffen, maar voorkomen geen kanker. Alcohol heeft geen voordelen meer……

De industrie biedt nog teveel suikers en te grote porties aan en lightproducten zijn niet de oplossing om te vermageren. Van bewegen alleen verlies  je trouwens ook geen gewicht. Het dient veeleer om dit stabiel te houden. Hier in onze regio Menen heeft Vigez een gezondheidscoach aangesteld en is er een project lopende beweging op maat .

Menen pakt uit met 2 beweegcoaches : Tessa De Schipper (De maandag 17 tot 19 h in Allegro Volkslaan 302 Menen en Vrijdag  16- 18  h ’t Badhuis Sluizenkaai 78 Menen ). Ook Sarah Vandaele  Dinsdag van 10 tot 12 h dorphuis Plaats 30 Rekkem.

 

Individuele begeleiding (per kwartier) Groepsbegeleiding (per kwartier)
Normaal tarief 5 euro 1 euro
Verhoogde tegemoetkoming 1 euro 0,5 euro

 

Het moeilijke van dergelijke initiatieven is steeds dat je de verkeerde mensen bereikt : degenen die kritisch rond hun gezondheid nadenken zijn te mobiliseren. Velen die in aanmerking komen hebben geen besef van hoe het zou moeten  en voelen geen behoefte om iets aan hun levenspatroon te veranderen. Ligt hier een functie weggelegd voor het onderwijs en de scholen?

Bewegen brengt ons ook bij een ander onderwerp : motivatie . Zoals vele belangrijke boodschappen betekent meer bewegen een andere levensstijl. Vergelijken we het maar met rookstop of vermageren. Dit is duidelijk werk voor de bewegingscoaches.

Motivatie is een moeilijk te meten ingesteldheid, die veelbepalend is voor het voltooien van zoveel levensprojecten.
Studenten slagen meer en beter bij hogere motivatie en inzet……

Hierbij een TED talk rond motivatie . Het filmpje is Engelstalig maar je kan er ondertiteling in een andere taal via de instellingen verkrijgen