Update vaccinatie corona

 

 

 

 

 

De vaccins tegen corona blijven voor veel nieuws zorgen en de vaccintwijfel wordt sterk aangewakkerd door berichten in de media. Dit was, zelfs voor men begon met vaccineren, een scenario waar rekening mee diende gehouden te worden. Nu is de twijfel nog groter omdat ernstige landen stoppen met vaccineren en omdat het vaccin, dat eigenlijk uitstekend is, slachtoffer is van een minder geslaagde  promotiecampagne (vooral door de firma zelf van het vaccin). De beste remedie hiertegen  blijft altijd zo transparant mogelijk te blijven en niets achter te houden . Wat ook gebeurt. Ook niet te vergeten: hoe meer ons beeld over een medicijn negatief is hoe meer nevenwerkingen er komen…(nocebo effect)

Er is dus geen extra objectieve reden om het vaccin nu te weigeren….

Thuisvaccinatie door de huisarts kan enkel met het AstraZeneca vaccin en – wanneer beschikbaar – met het Johnson en Johnson vaccin. Hier zal er geen keuze  mogelijk zijn. Het tweede vaccin van AstraZeneca zal dan ook door de  huisarts moeten geplaatst worden. Mensen die een Pfizervaccin moeten krijgen in kader van sterk verlaagde immuniteit zullen nog altijd zelf tot in het vaccinatiecentrum moeten komen.

De vaccins komen vrij volgens de categorieën die op dat moment aan de beurt zijn binnen de vaccinatiestrategie. De richtlijnen schrijven een gelijke verdeling voor per huisarts volgens de beschikbaarheid van de vaccins. In de eerste aflevering worden vijf vaccins per huisarts voorzien. Volgens de huidige stand van zaken kunnen we de thuisvaccinatie vermoedelijk vanaf half april opstarten (onder voorbehoud).

 

Er moeten echt ernstige reden zijn om op de huisarts beroep te doen voor vaccinatie. Enkele voorbeelden:


–          Risicopatiënten voor transport of besmetting omwille van medische behandeling of ziekte

–          Ernstige dementie

–          Ernstig autisme

–          Ernstige psychiatrische problematiek

–          Bedlegerigheid

–          Ernstige fysieke handicap

Gelieve dus niet onnodig de huisarts hiervoor op te bellen…

 

Nota:

Bloedklonters werden tijdens de klinische studies met het Astrazeneca vaccin ook opgemerkt bij 4 op 12021 mensen die het vaccin kregen, en bij 8 op 11724 mensen in de controlegroep (die het vaccin niet kregen).
 

Afbeelding

AESCI  betekent belangrijke nevenwerkingen.
Bron Marc Van Ranst.