Sigaret

Velen zijn verslaafd aan roken. Het is duidelijk dat dit de kans op hart- en vaatziekten en kanker duidelijk verhoogt . Men denkt dat rokers ongeveer 9 jaar vroeger sterven dan verwacht en  nog meer jaren kwaliteit in hun leven inboeten.
We zijn geneigd zijn om te beweren dat de schuld van de rokers zelf is. Ze weten toch welke risico’s ze lopen? Het staat zelfs op de verpakking. En de roker zelf, die door zijn roken ziek wordt, weet en denkt vooral dat hij er zelf verantwoordelijk voor is. Hij kan niemand iets verwijten behalve zichzelf…… Vele toegevoegde stoffen zoals : suiker, ammoniak en hoestdempers maken de producten extra verslavend. De kick van de sigaret neemt de onlustgevoelens weg en als een automaat grijpt hij naar de volgende sigaret. De vrije wil is uitgeschakeld door een vernuftig zelfbedrog.

Als je rokers vraagt op welke leeftijd ze met roken begonnen, was dat meestal als adolescent.(tussen 10 en 14 jaar) en blijkbaar is dat geen toeval. Experimenteren is uiteraard eigen aan die leeftijd, maar het is ook de periode waar men zeer vatbaar en kwetsbaar  is, vatbaar voor subtiele en goed doordachte strategie die de jongeren bijzonder aanspreekt . De tabaks- industrie heeft blijkbaar extra belangstelling voor de jeugd. Dit is voor hen de toekomst : eenmaal zij verslaafd zijn, geraken ze er toch zeer moeilijk vanaf.

In Afrika en Azië probeert men zelfs kinderen verslaafd te krijgen, door onder andere gratis sigaretten te verdelen in zwakke sociale buurten. Het is dan ook eigenaardig dat een van de grootste gekende ziekteverwekkers van onze maatschappij niet verboden wordt of tenminste radicaal uitgeroeid wordt. Niet alleen de industrie draagt schuld , maar ook de overheid reageert hier te laks.

In Nederland wordt nu een klacht ingediend tegen de tabaksindustrie door een longarts Wanda de Kanter (die zelf jaren rookte) en enkele jonge kankerpatiënten. Meer op de website https://sickofsmoking.nl/.  Er bestaat ook een T.E.D talk :  https://www.youtube.com/watch?v=0XrA3vMWmjk.