Pijn en problemen : een poging tot aanpak

 

Fysische en psychische pijn
Een meettoestel om de pijn de meten zal wel nooit bestaan. Het pijngevoel wordt immers door veel factoren beïnvloed en zeker bij chronische pijn is de juiste oorzaak vaak moeilijk te achterhalen. Wat zijn de verschillende factoren die de pijnsensatie beïnvloeden?

1/Vooreerst is de pijndrempel nu eenmaal van persoon tot persoon verschillend. Van nature uit kan je gevoeliger zijn. Ook kunnen bepaalde ervaringen uit het verleden je pijndrempel beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld als kind een pijnlijke behandeling onderging bij de tandarts, kan dit bij ieder volgend tandartsbezoek je pijngevoeligheid doen toenemen. Weet dat er een soort pijngeheugen bestaat en als je reeds vaak pijn had, dit je pijngrens verlaagt.
2/ Andere belangrijke factoren zijn je algemeen welbevinden: bij stress, onaangenaam werk of een lastige leefomgeving wordt die pijn precies erger. Ook isolement, een tekort aan steunfiguren (mensen waar je kan op rekenen), depressie of depressief gevoel en angst (soms angst voor een erge ziekte of voor slecht nieuws)  kunnen de pijn verergeren. Wanneer er een financiële compensatie bestaat voor de pijn zal dit ook je pijn, soms onbewust, doen toenemen.

Adviezen :
Het is dan ook belangrijk niet te veel te piekeren over pijn, niet te veel te denken aan alle negatieve scenario’s of gevolgen die op je zouden kunnen af komen. Probeer je pijn een juiste plaats te geven, de gepaste hulp en pijnverlichting te zoeken en via allerlei technieken (zie verder) je levenskwaliteit toch optimaal te houden. Het gevoel van hulpeloosheid verergert gewoon je klachten. (Catastroferen)

Concreet
Pijn moet op tijd behandeld worden. Als pijn te lang duurt en de behandeling te lang wordt uitgesteld bestaat de kans dat de pijn een groot deel van je leven gaat beheersen en dat ze chronisch wordt (window of opportunity)

Pijn tast je zelfbeeld aan en zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen daalt : je hebt het gevoel alsof je een uitgeputte batterij bent. Zoek daarom lichte aangepaste activiteiten en hobby’s die je zelfvertrouwen aandikken, maar put je niet verder uit. Relaxatie kan ook zijn plaats hebben

Werkverlet mag niet te lang duren. Want als je lang uit het sociaal weefsel wegblijft, wordt het moeilijker om je welbevinden terug te winnen. Als vrienden, hobby’s en werk wegvallen is er meer kans dat de pijn toeneemt.

Actief en rustig blijven en niet te veel hooi op de vork nemen. Samen met hulpverleners of vrienden of zelf rond een probleem wat informatie opzoeken om tot een oplossing te komen voor je problemen helpt zeker ook de pijn te verlichten.

Ondertussen heb je wel begrepen dat pijn je volledig onderuit kan halen (een vicieuze cirkel : pijn —minder actief worden—–minder conditie en zelfvertrouwen ———-meer pijn ——-enzovoort…..

 

Quizz vraag misschien (meerdere antwoorden kunnen juist zijn)
Als mensen op vakantie gaan naar Spanje hebben ze minder pijn . Dit komt door
1/ het goede klimaat in Spanje met droge lucht en veel zon?
2/ het op reis zijn en op relaxe manier je dagen kunnen doorbrengen?
3/ de afwisseling , de uitdaging van deze streek, met zijn  natuur, cultuur en volk ?

 

Hier nog een link naar en interview met dr. Bart Morlion, pijnexpert van het UZ Leuven.