Slaappillen

 

 

 

 

 

De hersenen nemen overdag continu  informatie op  die vooral op het einde van de  slaap (vroege morgen) in het lange termijngeheugen wordt opgeslagen. Dit opslaan in het geheugen vraagt zeker een drietal goede nachten. Als een soort poortwachter checken de hersenen tijdens de slaap ook welke herinneringen in het geheugencentrum onthouden moeten worden en welke vergeten .

Ook terug tijdens de laatste uren van de  slaap worden complexe handelingen zoals.. auto rijden , piano spelen…. geperfectioneerd zodat ze de dag erop vlotter en vloeiender verlopen

De droomfasen in onze slaap zorgen ervoor dat we bepaalde ervaringen met elkaar in contact brengen waardoor onze creativiteit toeneemt, we ons emotioneel stabieler voelen en  meer in staat zijn om problemen op te lossen. Bovendien helpt dit ons om van hevige emoties wat afstand te nemen.

De minimum slaapduur om goed te  herstellen zou dan ook  acht uur zijn . Een dutje is onvoldoende om de verminderde slaap te compenseren.

 

Logisch dan ook dat slaapgebrek oorzaak kan zijn van meer impulsief gedrag (obesitas, suïcide, agressie , pesten, …..) en vergeetachtigheid. Bovendien hebben mensen die te weinig slapen niet door dat ze minder energie hebben, minder alert en aandachtig  zijn en meer fouten maken.

Naast de klassiek maatregelen zijn fysieke activiteit (maar niet te intens ’s avonds,)  een evenwichtige voeding , weinig licht en een koelere lichaamstemperatuur bevorderlijk voor een goede slaap.

Zowel slaappillen als alcohol verhinderen deze herstellende functies van de slaap en zorgen meer voor een roes. Ze bevorderen dan ook dezelfde  klachten als deze die gepaard gaan met slaaptekort ;

Slaapadviezen….