Darmkanker vroegtijdig opsporen

In oktober 2013 is de Vlaamse overheid gestart met een bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Daarbij worden de aanbevelingen gevolgd van de Europese Unie. Hierin wordt aangeraden dat mannen en vrouwen van 55* tot en met 74 jaar om de twee jaar testen of er een te veel aan bloed (≥ 75 ng/ml) aanwezig is in de stoelgang. In Vlaanderen gebruiken we hiervoor de iFOBT-test die erg gebruiksvriendelijk is. Mannen en vrouwen kunnen één keer om de 2 jaar een klein beetje van hun stoelgang afnemen met de toegestuurde set en dit aan het labo bezorgen voor analyse (met de bijgevoegde omslag is geen postzegel nodig). De afnameset en analyse in het labo zijn gratis.

De tijd vliegt: twee jaar is zo voorbij
Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de leeftijdsgroep (55 tot en met 74 jaar) behoort en het twee jaar geleden is dat je een stoelgangstaal liet onderzoeken.
Wil je weten wanneer je een uitnodiging met een afnameset in de brievenbus mag verwachten? 

Dat kan door via het gratis software-systeem ‘Patient Health Viewer’ gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Download het programma via www.bevolkingsonderzoek.be. Je hebt een eID, kaartlezer en je pincode nodig.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het  Centrum voor Kankeropsporing    op    0800 60160             tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of surf naar bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je arts.