Slaap-en kalmeerpillen afbouwen




Slaapmedicatie en tranquillizers worden vaak gebruikt om angst- en slaapproblemen te behandelen. Hoewel ze op korte termijn effectief kunnen zijn en alleen aangewezen bij de kortdurende  behandeling van  ernstige angst- en slaapstoornissen worden ze vaak langdurig ingenomen.

Langdurig gebruik van slaapmedicatie en tranquillizers kan leiden tot afhankelijkheid en tolerantie. Dit betekent dat u steeds meer medicatie nodig hebt om dezelfde effecten te bereiken en dat u fysiek en mentaal afhankelijk bent van deze medicatie. Als u stopt met deze medicatie, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals angst, zenuwachtigheid, misselijkheid en slaapproblemen.
Bovendien kunnen ze leiden tot tot geheugenverlies, duizeligheid, verminderde coördinatie en verminderde reactiesnelheid en  het risico op valpartijen en verkeersongelukken verhogen.
Bekend is het hang-over effect van slaappillen : Dit is een verzwakte mentale en fysieke toestand die zich de volgende ochtend voordoet na het nemen van de pil. Dit kan onder andere vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, verwardheid en geheugenproblemen omvatten. Het hangover-effect is meer waarschijnlijk na langdurig gebruik of als de dosis te hoog is. Het is verantwoordelijk voor overdreven slaperigheid en ongevallen overdag.

 Het is belangrijk om overtuigd te zijn dat dat het afbouwen van deze medicatie nodig is en dat  dit op een veilige en verantwoorde manier kan worden gedaan.
Het  geleidelijk afbouwen is aangewezen, zodat uw lichaam de tijd heeft om aan te passen en ontwenningsverschijnselen kunnen worden beperkt Bovendien is er nu hierrond een initiatief van de overheid.

Wie komt ervoor in aanmerking?
Elke thuiswonende volwassene die chronisch (d.w.z. gedurende ten minste 3 maanden) een slaapmiddel gebruikt (één enkele benzodiazepine of verwant geneesmiddel dat ‘Z-drug’ wordt genoemd).

Wanneer kan je beginnen?
Het afbouwprogramma kan sinds 1 februari 2023 worden aangeboden in de apotheek, zij het enkel op voorschrift van je arts. Nadat hij je de nodige informatie heeft gegeven, zal je huisarts je een voorschrift en een formulier bezorgen dat hij samen met jou invult en ondertekent. Vervolgens bezorg je dit document aan je apotheker, die het op zijn beurt ondertekent.

Hoe zit het afbouwprogramma in elkaar?
Je apotheker maakt magistrale bereidingen op basis van de slaapmedicatie die je gebruikt. Hij zal je bereidingen met een steeds kleinere dosis afleveren, zoals afgesproken met je arts. Er zijn 3 mogelijke afbouwschema’s; de dosis van je slaapmedicatie kan langzaam of snel worden afgebouwd, afhankelijk van je specifieke behoeften.
Je apotheker zal je daarnaast een initiatiegesprek en een opvolggesprek aanbieden, waarin hij je alle nodige informatie en uitleg over het afbouwprogramma zal geven. Je kan ook bij je apotheker terecht met al je vragen en om eventuele problemen te bespreken.

Hoelang duurt het afbouwen?
Het snelste schema voorziet een afbouw in 50 dagen; het langzaamste duurt 360 dagen. Je arts bepaalt in overleg met jou de snelheid van je afbouwprogramma.

Hoeveel kost het?
De begeleiding van je apotheker en de magistrale bereidingen worden terugbetaald door het RIZIV. Je hoeft enkel je gebruikelijke medicatie te betalen, omdat je apotheker daarmee de capsules bereidt die aan je afbouwschema zijn aangepast. Het goede nieuws is dat hij in de loop van het afbouwprogramma steeds minder medicatie zal gebruiken. Ook je kosten nemen dus geleidelijk af.
Wil je meer weten over die nieuwe dienst voor het afbouwen van slaapmedicatie? Aarzel niet om er over te praten met je arts of je apotheker!

Tips voor een goede slaaphygiëne

  1. Slaapregime: probeer elke nacht ongeveer 7-9 uur te slapen en handhaaf een vast slaappatroon, inclusief slapen en opstaan op vaste tijden.

  2. Slaapomgeving: zorg voor een comfortabele slaapomgeving, zoals een aangename temperatuur, verduistering en stilte.

  3. Fysieke activiteit: oefen elke dag en probeer fysieke activiteiten te beperken voor het slapengaan.

  4. Voeding: eet gezonde, uitgebalanceerde maaltijden en vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan.

  5. Ontspanning: doe rustgevende activiteiten voor het slapengaan, zoals het lezen van een boek of yoga.

  6. Stressbeheersing: beoefen stressbeheersingstechnieken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of progressieve spierontspanning.

  7. Vermijd schermgebruik: vermijd het gebruik van elektronische apparaten, zoals telefoons en laptops, voor het slapengaan.



Meer op :apotheek.be