Keuzehulp bij ziekte.

 

Keuzehulp

In de V.S ontstond in 2005 de beweging ‘Choose Wisely’: maak een verstandige keuze. Ze gingen er vanuit dat de gezondheidskosten in de VS 20 keer zo hoog waren als in vergelijkbare landen. Sommige rapporten besloten dat andere landen zelfs betere gezondheidszorg hadden met geringere financiële middelen.

Een van de oorzaken van verspilling bleek het gebrek aan communicatie te zijn tussen arts en patiënt. Dokters werken onder druk, hebben geen tijd om met de patiënt te overleggen en alle  beschikbare  informatie te bespreken.
Zowel artsen als patiënten kiezen soms voor duurdere oplossingen zonder de goedkopere en goed bestudeerde alternatieven te weerhouden.

Ook bij ons bestaan meer en meer keuzehulpen die je kan raadplegen, zodat je, goed geïnformeerd, een gesprek met je arts kan starten. Er is de  keuzehulp rond prostaatkanker.

In Nederland zijn er zeker reeds verschillende keuzehulpen ontwikkeld . Je kan een kijkje nemen op de website van  https://www.keuzehulp.info/. De bedoeling is dat deze informatie die volgens strikte wetenschappelijke criteria werd opgesteld als materiaal dient om met de arts een gezamenlijk beleid uit te stippelen.

Er is ook een keuzehulp ontwikkeld om mee te helpen beslissen of de hulp van een arts nodig is bij medisch probleem. Eens proberen?
http://app.moetiknaardedokter.nl/leden/standalone

In de Engelstalige literatuur is er natuurlijk meer te vinden :
http://www.choosingwisely.org/patient-resources/