Dieet cholesterol

Het risico op hart- en vaatziekten wordt niet alleen bepaald door het cholesterolgehalte.
Vooreerst is het zo dat een man meer risico loopt dan een vrouw.
Erfelijkheid, zwaarlijvigheid, diabetes, reuma……. en bepaalde medicaties spelen hier ook een duidelijke rol. De grote boosdoeners blijven tabak, zwaarlijvigheid, overdreven alkoholinname en gebrek aan lichaamsbeweging.

Hier volgt in alle geval een richtlijn om uw cholesterol en uw risico op hart- en vaatlijden te verlagen

Het mediterraan dieet: dit bestaat uit granen, noten , brood, vis (minstens twee keer per week), magere melk, veel groenten, fruit, niet te veel vlees, wel olijfolie  plantaardige margarine en koolzaadolie en weinig alcohol gebruik.
Belangrijk zou ook zijn om de sucrose inname tot 50 gr per dag te beperken.
Het is in zeker zin geen echt dieet omdat het lekker is en het wordt dan ook vrij gemakkelijk volgehouden. Zelfs als je maar 2 jaar dit dieet volgt zie je al een vermindering van hart- en vaatziekten.

In tegenstelling met medicatie tegen de cholesterol , is er met het dieet slechts een geringe daling van  bloedwaarden (3% daling vetten) . De gezondheidswinst is echter veel hoger met dit dieet dan met cholesterol verlagende medicatie.

Vergeten we echter nooit om onze lichamelijke activiteit te verbeteren. Minimum een half uur per dag een aangehouden inspanning op maat wordt voorgesteld.(Dit kan opgesplitst worden in  kortere tijdspannes. Ook éénmaal goed sporten tijdens het weekend zou een gelijkaardig effect hebben).
Te veel stress is te mijden. Duidelijk is dat de combinatie van fysieke activiteit en dieet heel veel gezondheidsvoordelen biedt.

 

Link