Beweging

Bij experimenten op muizen en ratten is duidelijk aangetoond dat fysische inspanning de hersenfunctie verbetert. Men ziet in studies dat muizen vlugger doorhebben hoe ze een labyrint moeten doorlopen of een beloning kunnen krijgen.

Ook bij kinderen, volwassenen en ja zelfs bij dementie is aangetoond dat regelmatige beweging de hersenfuncties verbetert. Het vermogen om verstandelijke taken uit te voeren  verbetert, maar er is ook een vermindering van burn-out en depressie. Op microscopisch niveau ziet men een toename van de circulatie naar de hersenen, van een verhoging van het leggen van connecties tussen hersencellen en zelfs voor sommige hersengebieden een nieuwvorming van hersencellen.

Het medicijn beweging moet nog verder onderzocht worden : men weet niet juist hoeveel beweging er nodig is, welke soort beweging voor welke aandoening beter is (krachtstraining of uithoudingstraining ) en of het aspect genieten van de training ook meebepalend is voor het resultaat. Ook zou het nuttige effect van bewegen verdwijnen als men dit doet op een plaats met luchtverontreiniging (Vb: de Antwerpse ring).

Met uithoudingstraining bedoelt men stappen of lopen waarbij men vooral zuurstofverbruik aanspreekt en geen melkzuur opstapelt of vet gaat verbranden .

Daarom mag de polsslag tijdens inspanning niet hoger gaan dan 60 à 70 procent van de maximale polsslag . De maximale polsslag wordt berekend door de leeftijd af te trekken van 220 . Voorbeeld voor iemand van 60 jaar is die maximale polsslag 220 – 60 = 160 . Op training zou de polsslag dan niet veel hoger mogen zijn dan 90 a 110.

Bron : Breinwijzer

Wil je meer bewegen? Maar je hebt geen tijd, je weet niet hoe, je weet niet of je het kan… Je huisarts kan je dankzij het project ‘Bewegen Op Verwijzing’  aanmelden bij  een  bewegingscoach. Die professionele coach helpt je gezond te bewegen en maakt een beweegplan dat bij jou past. De Vlaamse overheid betaalt het grootste deel van de kosten!